Alhoewel ik na dat eerste telefoontje in december 2023 zo mijn bedenkingen had, besloot ik een clubje leerlingen van het Onze Lieve Vrouwelyceym in Breda toch terug te bellen.
Ze belde mij ten behoeve hun project, 'stickers op ruiten van ondernemingen plakken om rolstoelvriendelijke toiletten in de stad beter zichtbaar, en daarmee beter bereikbaar te maken', dat in het kader van het gemeentelijke Jeugd en Politiek gehouden werd, en onder nog vier andere middelbare scholen plaats vond. Na wat verdere uitleg over en weer was een afspraak voor een interview ten behoeve van hu project daarna snel gemaakt.
Vrijwel direct bij het begin van het interview bij deze leerlingen op het OLV was ik diep onder de indruk van wat voor een grondig voor- en denkwerk de leerlingen al verzet hadden. De app ‘Hogenood’ kende ze al, en regelmatig bleek dat we op ontzettend veel punten al op eenzelfde lijn zaten.
Na afloop van het interview gaf ik aan dat ik deze enorm inspirerende club leerlingen tijdens hun project blijvend zou willen steunen. En dat ze, wanneer nodig, gebruik mochten maken van mijn social media kanalen.
Van het interview dat de leerlingen bij mij hadden afgenomen plaatste ik een bericht op mijn socials. En al snel meldde zich andere mensen met een mobiliteitsbeperking voor eenzelfde soort interview. En ook de enquêtes die ze ten behoeve van hun project graag onder een zo breed mogelijk publiek verspreid wilde hebben, werden veelvuldig door gedeeld.
Naar het toilet kunnen gaan beschouwen we als de gewoonste zaak van de wereld. Maar de realiteit is dat dit voor veel mensen niet per se het geval is. Wanneer je een mobiliteitsbeperking hebt, incontinent bent, of bijvoorbeeld een darm aandoening hebt zoals de ziekte van Crohn, dan kan je voor behoorlijke uitdagingen komen te staan.
Een aanvullende belemmerende factor kan dan zijn dat mensen zich ergens voor schamen. Laat staan, dat ze erover durven te praten. Terwijl juist dat praten voor alle partijen ontzettend belangrijk is om samen te kunnen groeien en ontwikkelen!
Gedurende het project hebben de deelnemende scholen ook een aantal keren met elkaar gedebatteerd, en hun project gepitch. Begin januari ’24 vond de eerste keer plaats in het stadhuis van Breda. Deze pitch en debat rondes werden gejureerd door een jury bestaande uit gemeenteraadsleden.
Op een aantal momenten hebben de leerlingen van het OLV en ik ook face to face met elkaar van gedachten gewisseld. Wat vond ik als rolstoelgebruiker bijvoorbeeld van een bepaalde slogan? Of hoe moest een bepaalde tekst er wel of niet uit komen te zien? Het creatieve proces van de leerlingen hierin zo min mogelijk sturen, verstoren, of invullen vond ik hierbij heel belangrijk.
In het uiteindelijke slotdebat was het een nek aan nek race met een andere deelnemende school. Maar kwamen de leerlingen van het OLV uiteindelijk als winnaar van de scholencompetitie Jeugd en Politiek 2023/’24 uit de bus.
Een dikke chapeau naar de leerlingen van het Onze Lieve Vrouwelyceum Breda een flinke boost te geven richting een meer inclusieve stad Breda.
Speciale dank naar Breda Voor Iedereen voor het tot stand brengen van de samenwerking!
Reactie plaatsen
Reacties