Speld in een hooiberg

Gepubliceerd op 10 mei 2022 om 14:53

Om mijn avontuurlijke ambities – nu in Noorwegen, en in de toekomst wellicht in andere windstreken – uit te breiden, is goed voorbereid zijn nu een must! Want als die eerste stappen op een nieuw ingeslagen pad goed bevallen en gaan, dan geeft dat rust en vertrouwen de grenzen wellicht verder te verleggen.

Voordat ik aan dit avontuur begon, wist ik ongeveer het volgende van Noorwegen. Het is een dun bevolkt land met 4,5 miljoen inwoners, waarvan Oslo de hoofdstad is. In vergelijking met Nederland is Noorwegen een gigantisch groot land (12 keer groter dan Nederland), en heeft het een vrij ruwe natuur, met zeker langs de kustlijn (steile) fjorden. Daarnaast heeft Noorwegen over het land verspreid 5 verschillende klimaten. In het noorden vind je de Noordkaap. En vanaf de Noordkaap is het nog 2080 km naar de Noordpool. Heel veel meer dan dit wist ik aan het begin van 2021 niet.

De reis en bestemmingswensen die Caroline, Daan en ik hadden, kwamen goed overeen. Met maar een week Noorwegen, het liefst niet verder rijden dan 300, tot maximaal 500 km. Binnen deze afstand hoopte we iets te vinden dat qua accommodatie rolstoeltoegankelijk is, goede wandel- en fiets mogelijkheden heeft (ook met de rolstoel en vastframe bike), autoluw is, en het liefst zoveel mogelijk het authentieke Noorwegen weergeeft (denk Noorse berghutachtige sferen…).

Aangezien ik de enige ben die in ieder geval op dit moment nog zoveel mogelijk een rolstoeltoegankelijke accommodatie en locatie nodig heeft, gaven Caroline en Daan aan dat ik maar op zoek moest gaan naar een, wellicht geschikte locatie. Via de site visitnorway.nl startte ik mijn speurtocht, en typte ik op de site ‘rolstoeltoegankelijke accommodatie’ in. Hierbij kwam ik op een pagina, waarbij na enkele malen doorklikken, ik op het gedeelte voor hotels belandde.

Met een land dat 12 keer groter is dan Nederland, kreeg ik vervolgens een onnoemelijk lange lijst hotels voorgeschoteld, die soms om dubieuze redenen het predicaat ‘rolstoeltoegankelijk’ droegen.

Op basis van een eerste (foto) indruk klikte ik lukraak uiteenlopende suggesties aan, en las ik de inleiding. Hierbij kon ik soms op basis van de inhoud bepalen of iets mogelijk wel of niet geschikt was. Maar vaak was alleen de inleiding niet voldoende om te kunnen bepalen of een locatie wel of niet rolstoeltoegankelijk was, en moest ik er een mailtje of een belletje tegenaan gooien. Uit eerdere vakanties in het buitenland had ik namelijk ervaren dat de basisinformatie niet altijd een reëel beeld van de werkelijkheid gaven, en dat het aan te bevelen is om zeker bij twijfel, check check, dubble check toe te passen. Dat ene belletje of mailtje kan immers het verschil maken tussen een gigantische teleurstelling of een daverend succes!

In mijn speurtocht ben ik geweldig mooie locatie tegen gekomen. Maar meestal was de afstand te groot, de accommodatie bij nader inzien toch niet rolstoeltoegankelijk, of bleek de omgeving heuvels en bergen met een stijgingspercentage van 20% of meer te hebben, en dat werd me toch echt iets te gortig. Een uitdaging is leuk, maar het moet wel lollig blijven!

Uit mijn omgeving, en uit de bronnen – vooral het wereldfietser forum – kreeg ik uiteenlopende suggesties aangereikt. Zo heb ik serieus naar de mogelijkheden rondom Hardangervidda (nationaal bergachtig park) gekeken, maar kon ik hier helaas geen geschikte accommodatie vinden. Verder heb ik via het wereldfietser forum een vrouw in Noorwegen leren kennen die me op basis van onze bestemmingswensen geprobeerd heeft een aantal suggesties voor te leggen, maar naar onze smaak uiteindelijk toch teveel binnen de ‘gewone’ bebouwde kom bleken te zijn.

Inmiddels liep het tegen het einde van 2021, terwijl wij van plan waren om in de zomer van 2022 naar Noorwegen te gaan, en kreeg ik het naar mate de tijd meer verstreek steeds benauwder.

Min of meer ten einde raad wendde ik me weer tot alle mensen en organisaties die ik had gesproken, en vroeg ik opnieuw om hulp. Op deze oproep om aanvullende informatie en hulp reageerde een man uit het wereldfietser forum, die me in contact bracht met een Noor, die mij wellicht verder kon helpen bij het vinden van een geschikte locatie, waarbij hopelijk zoveel mogelijk van onze wensen vervult zouden kunnen worden.

Wordt vervolgd...

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen, of wil je verder van gedachten wisselen over wellicht jouw avontuurlijke plannen, dan zie ik je reactie met belangstelling tegemoet!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.